Emailadres

Wachtwoord

 Inlog vergeten?

Zoeken
Over de NVDVoor medische professionalsVoor duikersVoor cursusaanbiedersduikfoto

Voor duikers

Een duiker is iemand die professioneel of recreatief (duiksport) onder water verblijft, voorzien van ademlucht via bijvoorbeeld een persluchtsysteem of door middel van een life-line, verbonden aan apparatuur aan dek van een schip.

Een enigszins uit de tijd geraakte term voor duiker is kikvorsman. De term kwam na de Tweede Wereldoorlog in gebruik voor duikers in strakke rubberen duikpakken met zwemvliezen, waarmee ze er inderdaad enigszins als kikkers uitzagen. Dit in tegenstelling tot de tot dan toe gebruikelijke duikers, die een opgepompt droogpak met een zware koperen helm droegen en voor hun zuurstof met slangen verbonden waren met een pomp boven water.

De NVD en de duikers

Onze vereniging is bedoeld voor (duiker)artsen. In hun werk en vrije tijd komen zij in aanraking met mensen die de duiksport bedrijven, iets wat deze artsen zelf meestal ook doen. Daarnaast zien zij de beroepsduikers.

Duiken voor mensen met een beperking

De duiksport kan ook aantrekkelijk zijn voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Voor hen werkt duiken vaak therapeutisch. Tijdens het duiken kunnen zij hun beperkingen vergeten en in sommige gevallen neemt het duiken zelfs pijn weg. Ook is vastgesteld dat je door middel van het duiken kunt revalideren. Het heeft een positieve reactie op de fysieke en mentale gesteldheid. Een van de organisaties die zich hiervoor beijvert is de International Association for Handicapped Divers (IAHD).

> Klik hier voor de website van de IAHD
© 2019 Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde~Laatste wijzigingen 13-12-2018~