Voor leden

Symposium jubileum NVD

  • Datum: 21 juni 2025
  • Locatie: BC-opleidingen, Voorland 13, 1601 EZ Enkhuizen

Programma

  • Sessie 1: the Dutch touch.
    • voorzitter dr. Rienk Rienks, cardioloog
    • 13.00-13.30: Van duikmedische keuring naar beroepsduiker
      Tim Bais, coördinator duikmedische opleidingen SWOD BCO
      Hans Saueressig, hoofd duikopleidingen Civiel en Overheid BCO
    • 13.30-14.30: SDR: 50 jaar duikresearch. Emeritus associate professor dr. Nico Schellart.
  • 14.30-15.00: pauze
  • Sessie 2: Diving and Hyperbaric Medicine. A European perspective.
    • Voorzitter emeritus professor dr. Rob van Hulst
    • 15.00-16.00: the European code of good practice for  hyperbaric oxygen therapy. Review 2022.
      professor Jacek Kot
    • 16.00-17.00: update on DAN Europe DSL database: statistical analysis of 135.000+ recreational dives.
      Professor dr. Alessandro Marroni
  • 17.00 – 17.30: discussie en afsluiting door de voorzitter

 

Van duikmedische keuring naar beroepsduiker
Beroepsduikers werken in uiteenlopende en vaak uitdagende omgevingen, zoals open zee, rivieren en havens, vaak met slecht zicht en werk op de tast. Hun taken variëren van inspectie en onderhoud aan offshore- en civiele installaties tot onderhoud aan schepen en aquaria. Er worden verschillende duiktechnieken gebruikt, waaronder scuba, Surface Supplied Equipment en saturatieduiken. Omdat zij vaak in afgelegen gebieden werken, moeten zij ook basis medische zorg kunnen verlenen bij duikongevallen. De arts die hen keurt, moet rekening houden met de hoge fysieke en psychische eisen, waarvoor Europese standaarden gelden.

Stichting Duikresearch (SDR): 50 jaar duikresearch
De SDR zet zich in voor het bevorderen van duikveiligheid en het voorkomen van duikongevallen. De stichting organiseerde talloze bijeenkomsten en symposia, zowel in Nederland als internationaal, waarin duikmedisch onderwijs en onderzoek werden gecombineerd. Daarnaast heeft de SDR bijgedragen aan diverse publicaties en onderzoeken. Er wordt een overzicht gepresenteerd van 50 jaar activiteiten.

The European code of good practice for  hyperbaric oxygen therapy. Review 2022
De European code of good practice for hyperbaric oxygen therapy beschrijft de minimale vereisten voor centra voor hyperbare geneeskunde, inclusief eisen voor staf, faciliteiten en procedures. De richtlijn geldt voor zowel mono- als multiplace kamers, bij de behandeling van duikongevallen en chronische indicaties zoals perifeer vaatlijden en radiatieschade. Er wordt ingegaan op de huidige standaarden, verantwoordelijkheden en veiligheidseisen

Update on DAN Europe DSL database: statistical analysis of 135.000+ recreational dives.
Een analyse van de DAN-database (137.421 duiken van 5907 duikers over 9 jaar) registreerde 628 gevallen van decompressieziekte. Risicofactoren waren o.a. aantal opeenvolgende duiken, oppervlakte-interval, duikdiepte, duur, leeftijd en BMI. Naast duikgerelateerde factoren speelt ook individuele gevoeligheid een rol bij het ontstaan van decompressieziekte.

 

Dagvoorzitters en sprekers 

  • Tim Bais
    Werkzaam geweest bij  de Koninklijke Marine onder andere op onderzeebootjagers, zelfstandig ondernemer in de duik-eod branche, coördinator duikmedische opleidingen SWOD BCO.
  • Emeritus Professor dr. Rob van Hulst
    In 2003 gepromoveerd in de neuro-anesthesiologie, van 1993 tot 2013 hoofd van het DMC te Den Helder en na zijn pensionering tot 2024 hoogleraar Hyperbare en Duikgeneeskunde van het Amsterdam UMC.
  • Professor dr. Jacek Kot, anesthesist, intensive care-arts, en hoogleraar duiken & hyperbare geneeskunde aan de Medische Universiteit van Gdańsk en hoofd van het Nationaal Centrum voor Hyperbare Geneeskunde in Gdynia. Voormalig president van de EUBS en president van de ECHM.
  • Professor dr. Alessandro Marroni, oprichter en president van DAN Europe, duik- en hyperbare arts en onderzoeker, gespecialiseerd in arbeidsgeneeskunde, anesthesiologie en intensive care. Hij is vice-voorzitter van de ECHM, voorzitter van de European Foundation for the Education in Baromedicine, secretaris-generaal van de ECB, en voorzitter van de International Academy of Underwater Sciences and Techniques.
  • Dr. Rienk Rienks, cardioloog, MED en duikerarts A,  gespecialiseerd in de werking en problemen van het hart onder extreme omstandigheden en in de gevolgen van hartziekten bij de uitoefening van arbeid. Sedert 2011 werkzaam bij de polikliniek CardioExpert. Sinds 2020 voorzitter van de NVD.
  • Hans Saueressig, gewerkt als duiker bij de Koninklijke Marine en nadien  diverse opleidingsfuncties en taken vervuld bij de Koninklijke Marine, sinds 2023 hoofd duikopleidingen civiel en Overheid BC-opleidingen,
  • Emeritus Associate professor dr. Nico Schellart, bioloog, gespecialiseerd in neurofysica en mede-oprichter Capita Selecta Diving Medicine. Na zijn pensionering verrichte hij laboratorium- en veldstudies in duiken en HBO-geneeskunde.