Het bestuur van de Stichting Werken onder Overdruk (SWOD) heeft een registratieschema opgesteld dat de eisen waaraan een duikerarts die in het kader van duikarbeid arbeidsgezondheidskundig onderzoek verricht dient te voldoen om te worden geregistreerd in een register als bedoeld in artikel 1.5j, eerste lid, onderdeel d, van het Arbeidsomstandighedenbesluit, alsmede de eisen aan het proces van registratie. Duikarbeid is een vorm van werken onder overdruk.
Er zijn registratieschema’s voor verschillende duikberoepen, te weten: duiker, duikploegleider, duikmedisch begeleider en duikerarts waarbij per duikberoep onderscheid wordt gemaakt naar verschillende competentieniveaus die aangeduid worden als verschillende ‘scopes’. Voor elk duikberoep is een apart registratieschema gemaakt. Duikarbeid wordt met name verricht in de vier sectoren, te weten Defensie, brandweer, politie en civiel. Er zijn drie verschillende registers, hierna te noemen de Registers. Bij het Ministerie van Defensie is de Minister van Defensie zelf verantwoordelijk voor de registratie van de personen die de duikberoepen uitvoeren. Hij hanteert daarvoor afwijkende kwalificatie eisen en registreert de beroepsbeoefenaren in het personeelsadministratiesysteem van Defensie. Dit geldt ook voor de duikerartsen van Defensie. De registratie van de niet-defensie- duikerarts vindt plaats in het Register civiele duikarbeid. De arbeidsgezondheidskundige onderzoeken van duikers die werkzaam zijn voor de brandweer of de politie worden uitgevoerd door duikerartsen die geregistreerd staan in het Register civiele duikarbeid. Om die reden zijn er geen registraties van duikerartsen in de overige registers.
In het registratieschema duikerarts wordt onderscheid tussen twee typen duikerartsen op basis van de bevoegdheden tot het uitvoeren van initiele keuringen en herkeuringen. Dit onderscheid resulteert voor de duikerarts in twee verschillende scopes, Duikerarts A en Duikerarts B.
In Nederland kon alleen een bedrijfsarts duikerartsen A en/of B zijn. In de rest van Europa is een medical examiner of divers ook bevoegd tot het keuren en herkeuren van beroepsduikers. Sinds oktober 2024 hoeven de duikerartsen A en B geen bedrijfsarts meer te zijn, maar zij moeten wel een module bedrijfsgeneeskunde hebben gevolgd.
Voor een overzicht van duikerartsen A en B kijk op Stichting Werken onder Overdruk (SWOD)
Voor de publicatie het Registratieschema duikerarts kijk in de Staatscourant van oktober 2024