Scholing

 

Wat is een Medical Examiner of Divers (MED level 1)?

Medical Examiner of Divers is de Europese registratie als duikerarts. De European Committee for Hyperbaric Medicine (ECHM) en de  European Diving Technology Committee (EDTC) hebben (Europese) richtlijnen opgesteld waaraan de opleidingen van duikerartsen moeten voldoen. Het is een specifieke opleiding die artsen voorbereidt om commerciële duikers, sportduikers, onderzoeksduikers en andere duikers te onderzoeken en hun geschiktheid om te duiken te bepalen. Het keuren van beroepsduikers is in Nederland voorbehouden aan duikerartsen A-B, die doorgaans ook bedrijfsarts zijn. Een MED is in de rest van Europa wel bevoegd tot het keuren van beroepsduikers. In dat geval zult u zich moeten verdiepen in de lokale richtlijnen van beroepsduikers.

NVD-MED level 1 cursus

De European College for Baromedicine (ECB), de registratiecommissie van  de ECHM, heeft de NVD cursus Medical Examiner of Divers (MED level 1) geaccrediteerd. De NVD-MED cursus is per 2022 opgenomen in het curriculum van de opleiding tot sportarts, maar is toegankelijk voor alle BIG-registreerde artsen. De cursusduur bedraagt vier dagen en wordt afgesloten met een examen. Ervaring met het duiken met perslucht wordt sterk aanbevolen. Voor cursisten zonder enige duikervaring wordt daarom ook de mogelijkheid geboden om een proefduik te maken met een duikschool in het centrum van het land.

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd met 24 punten voor huisartsen, bedrijfsartsen, sportartsen en alle (andere) medisch specialismen en worden automatisch aan uw GAIA-dossier toegevoegd. Aangezien de cursus ook deel uitmaakt van de opleiding sportgeneeskunde zijn 24 accreditatie-punten niet van toepassing op de AIOS-sportgeneeskunde.

Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)


De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskundes staat geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs is een onafhankelijke organisatie die opleidingsinstituten onderzoekt of zij aan onderstaande aspecten voldoen om een officieel kwaliteitskeurmerk te krijgen. Toetsing vindt plaats door middel van een uitgebreide audit.

Wanneer?

 • najaar 2022: 11/12 november & 25/26 november
  locatie: VSG – Professor Bronkhorstlaan 10, gebouw 26, 3723 MB Bilthoven
 • voorjaar 2023: 10/11 maart en 24/25 maart
  locatie: volgt, centraal in Nederland

Vaste docenten

 • Mattijn Buwalda (course director)
  anaesthesioloog, Diving Medicine Physician, bestuurslid NVD
 • prof. dr. Rob A. van Hulst
  bijzonder hoogleraar Hyperbare- en Duikgeneeskunde, Amsterdam UMC, consultant in diving medicine
 • dr. Thijs Wingelaar
  militair duikerarts bij de Koninklijke Marine, Diving Medicine Physician, bestuurslid NVD
 • Feiko de Jong
  marine duikerarts bij de Koninklijke Marine, Diving Medicine Physician
 • Naast de vaste docenten zijn er een aantal gastdocenten uitgenodigd.

Algemene informatie

De inhoud van dit postacademisch onderwijs volgt het goedgekeurde curriculum van de Diving Medical Advisory Committee (DMAC), de European Diving Technology Committee (EDTC) en de European Committee of Hyperbaric Medicine (ECHM). De opleiding is goedgekeurd door de Diving Medical Advisory Committee en de European Diving Technology Committee (DMAC/EDTCmed) als een Level 1 – Medical Examiner of Divers-opleiding.

Kosten

Inclusief alle cursusmateriaal, lunches, koffie en thee: € 1000.
Exclusief kosten certificatie: € 25 voor NVD-leden en € 50 voor niet-leden.
Kosten herexamen: € 25 voor NVD-leden en € 50 voor niet-leden.

Inschrijfformulier
– Download hier de algemene voorwaarden
– Download hier het examenreglement
– Download hier het klachtenreglement

Voor meer informatie